בליני מצה עם גבינת עזים
המצרכים (ל-8 יחידות):
4 כפות קמח כוסמת
4 כפות קמח מצה
1 כוס חלב
3 כפות חמאה מומסת +2 כפיות לשימון המחבת
1/4 אגוז מוסקט, מגורר
2 ביצים
1/2 כפית אבקת אפייה
1 כפית מלח דק
1/2 צרור עירית, קצוצה
קוביות מחצי גליל גבינת עזים
לבצל המקורמל -
2 בצלים סגולים, פרוסים דק
2 כפות שמן זית
1/2 כפית מלח דק
אופן ההכנה:
- במחבת קטנה מחממים שמן זית על להבה גבוהה. מוסיפים את פרוסות הבצל ומטגנים עד שצבעם הופך ענבר. מוסיפים מלח דק ומניחים בצד.
- מערבבים את החומרים היבשים יחד ואת החומרים הרטובים יחד. מוסיפים את היבשים לרטובים, ומערבבים בעזרת מטרפה ליצירת מרקם הומוגני.
- מחממים מחבת פנקייק, ומשמנים אותה.
- כשהמחבת חמה מניחים בכל שקע כף גדושה מן המסה. מטגנים מצד אחד במשך דקה והופכים. מטגנים לדקותיים נוספות. מוציאים ומכסים במגבת בד.
- מניחים כפית בצל מקורמל על כל בליני, מעטרים בקוביות גבינת עזים, זרזיף שמן זית ועלה שמיר. מגישים.
בורקס בשר
המצרכים:
500 גר' בשר עגל, טחון
2 בצל, קצוץ
1 כוס נענע, קצוצה
מלח, פלפל שחור
כמון, אגוז מוסקט, בהרט – אפשר להוסיף אם רוצים, לפי טעמכם האישי
מעט שמן זית
שמן קנולה לטיגון המצות
6-8 מצות, רטובות קלות ועטופות במגבת
אופן ההכנה:
- מחממים מחבת עמוקה ומוסיפים מעט שמן זית. מטגנים את הבצל. כשמתחיל להשחים מוסיפים את הבשר, מתבלים, ומטגנים קלות על להבה בינונית, תוך כדי ערבוב, עד שהבשר מבושל (כ-10 דקות).
- מוסיפים את הנענע, ומערבבים.
- מעבירים את הבשר דרך מסננת בשביל שכל הנוזלים ירדו, ומניחים בצד עד שהתערובת מתקררת.
- כשהמצות לחות וגמישות שמים 4-5 כפות של בשר על חצי מצה, ומקפלים לשניים. מקפלים את חצי המצה לשניים, עד שמתקבלת רבע מצה.
- מחממים במחבת שמן, טובלים את המצות בביצה, ומטגנים עד שמשחים משני הצדדים.
פריטטה מצות עם זוקיני
המצרכים:
4 מצות רטובות מעט
1 קישוא או זוקיני גדול
1 כרישה בינונית
1 בצל לבן, קצוץ
2 חופנים של עלי נענע, קצוצים גס
6 ביצים
1/2 כף מלח
1/2 כף פלפל שחור גרוס
1/2 כוס שמן זית
2 כפות שמן זית למריחה
אופן ההכנה:
- פורסים את הקישוא לאורכו וחותכים אותו בצורה אלכסונית, כך גם את הכרישה.
- מחממים את שמן הזית במחבת רחבה (לא מחבתות הטפלון) ומוסיפים פנימה את הכרשה, הבצל והזוקיני.
- מטגנים כחמש דקות תוך כדי ערבוב. מוסיפים מלח ופלפל ואת עלי הנענע.
- ממשיכים לטגן כדקה נוספת ומעבירים את תכולת המחבת לקערת רחבה. מצננים 5 דקות.
- מוסיפים את שאר המרכיבים לקערה ומערבבים היטב בעזרת כף עץ.
- מחממים כף שמן זית במחבת טפלון ומוסיפים את התערובת פנימה. משטחים בעזרת כף. מחלישים את הלהבה, מכסים ומבשלים כ-5 דקות.
- מחממים מחבת טפלון נוספת עם כף שמן זית.
- מסירים את המכסה של הפריטטה ומניחים מעל את המחבת שחוממה.
- הופכים בזהירות את הפריטטה לתוך המחבת העליונה. ממשיכים לבשל 4 דקות נוספות. פורסים בעזרת סכין חדה ומגישים.
קציצות בשר ומצה
המצרכים:
300 גר' בשר טחון
8 מצות רטובות, עטופות במגבת נקייה עד לריכוך קל
2 בצל, חתוך לקוביות קטנות
3 ביצים
1 כפית מחוקה פפריקה מתוקה או חריפה
1 כפית מחוקה תבלין לקציצות
מלח ופלפל
שמן זית לטיגון
אופן ההכנה:
- מטגנים את הבצל עד להזהבה. מוסיפים את הבשר ומטגנים עד שהבשר משנה את צבעו. מצננים.
- מעבירים לקערה את הבשר והבצל המטוגן. שוברים פנימה את המצות ומוסיפים את הביצים. מתבלים במלח ופלפל, פפריקה ותבלין לקציצות ומערבבים היטב.
- מחממים מחבת עם שתי כפות שמן זית על להבה בינונית. כאשר השמן חם לוקחים מהתערובת כף גדושה ומטגנים כקציצה עד להזהבה משני הצדדים.
פשטידת מצות ותרד
המצרכים (ל-8 מנות ולתבנית בגודל 15*25):
10 מצות
1/5 2 כוסות מים
800 גר' תרד חלוט, סחוט וקצוץ
7 ביצים
4 כפות שמנת מתוקה
400 גר' גבינה בולגרית
350 גר' עגבניות שרי חצויות
מלח פלפל
אופן ההכנה:
- שוברים את המצות לחתיכות בגודל 3-2 ס"מ ומעבירים לקערה. יוצקים לקערה את המים, ומערבבים. מניחים 10 דקות עד לספיגה מלאה.
- מוסיפים לתערובת תרד, גבינה בולגרית, ביצים, שמנת מתוקה, מלח ופלפל ומערבבים לפיזור אחיד של כל המרכיבים. מוסיפים את חצאי השרי, ומערבבים מעט.
- מרפדים תבנית בנייר אפייה, ומפזרים את התערובת בצורה אחידה. אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך 35 דקות.
גלילות מצה ממולאות בבשר ומטוגנות
המצרכים:
300 גרם בשר טחון
4 מצות
1 בצל קצוץ
1 כפית חרדל
1 ביצה, טרופה
שמן לטיגון
אופן ההכנה:
- מרטיבים את המצות במים, עוטפים במגבת ומשהים כמה דקות עד שהן נעשות גמישות. מטגנים את הבצל הקצוץ ב-3 כפות שמן במשך כ-3 דקות להזהבה.
- מוסיפים את הבשר הטחון ומטגנים עד שמתקבלים פירורים שחומים. מורידים מהכיריים, מוסיפים את החרדל ומערבבים.
- חותכים כל מצה ל-3 רצועות, מניחים כף מלית בקצה הצר של הרצועה ומגלגלים. טובלים בביצה הטרופה ומטגנים בשמן חצי עמוק 2 דקות מכל צד להזהבה. מגישים מיד.
פשטידת פסח
המצרכים:
300 גרם בשר טחון
4 תפוחי אדמה, מבושלים וחתוכים לקוביות
שמן זית
4 מצות
2 בצלים, קצוצים
1 שן שום, כתושה
1 כפית בהרט (או 1 כפית של ראס אל-חנות)
מלח, פלפל
3 כפות פטרוזיליה, קצוצה
1 כף רסק עגבניות
1 כוס מים חמים
אופן ההכנה:
- מזהיבים את הבצלים הקצוצים בסיר רחב עם 1/4 כוס שמן. מוסיפים את הבשר הטחון ומטגנים 3-2 דקות תוך כדי ערבוב רק עד שמשנה את צבעו. מוסיפים את תפוחי האדמה ומטגנים 3-2 דקות לספיגת טעמים. מתבלים בשן שום כתושה, כפית בהראט או ראס אל-חנות, מלח ופלפל ומצננים.
- מוסיפים את הפטרוזיליה הקצוצה. מרטיבים את המצות, עוטפים במגבת ומשהים כמה דקות עד שהן נעשות גמישות. מברישים את המצות בשמן מצד אחד ומרפדים תבנית פיירקס בגודל 22×36 ס”מ משומנת, בשתי מצות.
- משטחים את תערובת הבשר, מכסים ב-2 המצות הנותרות ומברישים בשמן.
- אופים 25 דקות ב-180 מעלות. מערבבים כף רסק עגבניות עם כוס מים חמים לקבלת מיץ עגבניות דליל. יוצקים על המאפה ומחזירים לתנור ל-5 דקות נוספות. מגישים חם או בטמפ’ החדר.
בורמוליקוס
המצרכים:
8 מצות שבורות
3 ביצים
מלח, פלפל
1 כוס סוכר
1 כוס מים
מעט מיץ לימון סחוט
אופן ההכנה:
- משרים את המצות השבורות בקערה עם מים לכיסוי למשך 10 דקות. מסננים, סוחטים היטב עד שהן מתפוררות ומערבבים בקערה עם הביצים, מעט מלח ופלפל.
- מחממים מחבת עם שמן רדוד, נוטלים מהתערובת בעזרת כף ומטגנים לביבות 2 דקות מכל צד להזהבה. מוציאים לנייר סופג.
- מכינים סירופ: מרתיחים כוס סוכר עם כוס מים, מבשלים עוד 3 דקות, מכבים את האש ומוסיפים כמה טיפות מיץ לימון. טובלים את הלביבות בסירופ ל-10 שניות ומגישים מיד. לחילופין טובלים אותן בסוכר או מורחים נוטלה. אפשר להגיש עם שקדים פרוסים וקלויים.
בורקס גבינה מטוגנים
המצרכים:
4 מצות
1 גביע גבינה לבנה או קוטג'
2 ביצים
מלח, פלפל
מעט שמן לטיגון
אופן ההכנה:
- מרטיבים את המצות במים, עוטפים במגבת ומשהים כמה דקות עד שהמצות נעשות גמישות. מערבבים גביע גבינה לבנה או קוטג’ עם ביצה, מלח ופלפל.
- חותכים כל מצה ל-3 רצועות, מניחים כפית גבינה בקצה הצר של כל רצועה ומקפלים למשולש: פעם אחת ימינה ואז שמאלה עד סוף הרצועה לקבלת כיסן משולש. מכינים כך את כל הרצועות. טובלים בביצה טרופה ומטגנים במחבת עם שמן 2 דקות מכל צד להזהבה. מגישים מיד.
מצה עם בננות וקרמל
המצרכים:
2 מצות
2 כפות אבקת סוכר
6 בננות בשלות, קלופות ופרוסות לאורכן בעובי של 3 מ"מ
3 כפות סוכר חום
אופן ההכנה:
- מפזרים על גבי המצות בעזרת מסננת שכבה דקה של אבקת סוכר, ומכניסים לתנור תחת הגריל עד שהסוכר הופך לקרמל בהיר.
- מצננים והופכים את המצות. חוזרים שוב על אותו התהליך.
- מסדרים את פרוסות הבננות על גבי המצה המקורמלת.
- מפזרים עליהן סוכר חום "ושורפים" בעזרת ברנר, או מכניסים שוב מתחת לגריל עד שנוצר קרמל. אוכלים מיד.