בליני מצה עם גבינת עזים

המצרכים (ל-8 יחידות): 4 כפות קמח כוסמת 4 כפות קמח מצה 1 כוס חלב 3 כפות חמאה מומסת +2 כפיות לשימון המחבת 1/4 אגוז מוסקט, מגורר 2 ביצים 1/2 כפית אבקת אפייה 1 כפית מלח דק 1/2 צרור עירית, קצוצה קוביות מחצי גליל גבינת עזים
לבצל המקורמל - 2 בצלים סגולים, פרוסים דק 2 כפות שמן זית 1/2 כפית מלח דק
אופן ההכנה:
  1. במחבת קטנה מחממים שמן זית על להבה גבוהה. מוסיפים את פרוסות הבצל ומטגנים עד שצבעם הופך ענבר. מוסיפים מלח דק ומניחים בצד.
  2. מערבבים את החומרים היבשים יחד ואת החומרים הרטובים יחד. מוסיפים את היבשים לרטובים, ומערבבים בעזרת מטרפה ליצירת מרקם הומוגני.
  3. מחממים מחבת פנקייק, ומשמנים אותה.
  4. כשהמחבת חמה מניחים בכל שקע כף גדושה מן המסה. מטגנים מצד אחד במשך דקה והופכים. מטגנים לדקותיים נוספות. מוציאים ומכסים במגבת בד.
  5. מניחים כפית בצל מקורמל על כל בליני, מעטרים בקוביות גבינת עזים, זרזיף שמן זית ועלה שמיר. מגישים.

בורקס בשר

המצרכים:
500 גר' בשר עגל, טחון 2 בצל, קצוץ 1 כוס נענע, קצוצה מלח, פלפל שחור כמון, אגוז מוסקט, בהרט – אפשר להוסיף אם רוצים, לפי טעמכם האישי מעט שמן זית שמן קנולה לטיגון המצות 6-8 מצות, רטובות קלות ועטופות במגבת
6 צפייה בגלריה
מתכוני מצות
מתכוני מצות
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מחממים מחבת עמוקה ומוסיפים מעט שמן זית. מטגנים את הבצל. כשמתחיל להשחים מוסיפים את הבשר, מתבלים, ומטגנים קלות על להבה בינונית, תוך כדי ערבוב, עד שהבשר מבושל (כ-10 דקות).
  2. מוסיפים את הנענע, ומערבבים.
  3. מעבירים את הבשר דרך מסננת בשביל שכל הנוזלים ירדו, ומניחים בצד עד שהתערובת מתקררת.
  4. כשהמצות לחות וגמישות שמים 4-5 כפות של בשר על חצי מצה, ומקפלים לשניים. מקפלים את חצי המצה לשניים, עד שמתקבלת רבע מצה.
  5. מחממים במחבת שמן, טובלים את המצות בביצה, ומטגנים עד שמשחים משני הצדדים.

פריטטה מצות עם זוקיני

המצרכים: 4 מצות רטובות מעט 1 קישוא או זוקיני גדול 1 כרישה בינונית 1 בצל לבן, קצוץ 2 חופנים של עלי נענע, קצוצים גס 6 ביצים 1/2 כף מלח 1/2 כף פלפל שחור גרוס 1/2 כוס שמן זית 2 כפות שמן זית למריחה
6 צפייה בגלריה
מתכוני מצות
מתכוני מצות
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. פורסים את הקישוא לאורכו וחותכים אותו בצורה אלכסונית, כך גם את הכרישה.
  2. מחממים את שמן הזית במחבת רחבה (לא מחבתות הטפלון) ומוסיפים פנימה את הכרשה, הבצל והזוקיני.
  3. מטגנים כחמש דקות תוך כדי ערבוב. מוסיפים מלח ופלפל ואת עלי הנענע.
  4. ממשיכים לטגן כדקה נוספת ומעבירים את תכולת המחבת לקערת רחבה. מצננים 5 דקות.
  5. מוסיפים את שאר המרכיבים לקערה ומערבבים היטב בעזרת כף עץ.
  6. מחממים כף שמן זית במחבת טפלון ומוסיפים את התערובת פנימה. משטחים בעזרת כף. מחלישים את הלהבה, מכסים ומבשלים כ-5 דקות.
  7. מחממים מחבת טפלון נוספת עם כף שמן זית.
  8. מסירים את המכסה של הפריטטה ומניחים מעל את המחבת שחוממה.
  9. הופכים בזהירות את הפריטטה לתוך המחבת העליונה. ממשיכים לבשל 4 דקות נוספות. פורסים בעזרת סכין חדה ומגישים.

קציצות בשר ומצה

המצרכים: 300 גר' בשר טחון 8 מצות רטובות, עטופות במגבת נקייה עד לריכוך קל 2 בצל, חתוך לקוביות קטנות 3 ביצים 1 כפית מחוקה פפריקה מתוקה או חריפה 1 כפית מחוקה תבלין לקציצות מלח ופלפל שמן זית לטיגון
6 צפייה בגלריה
מתכוני מצות
מתכוני מצות
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מטגנים את הבצל עד להזהבה. מוסיפים את הבשר ומטגנים עד שהבשר משנה את צבעו. מצננים.
  2. מעבירים לקערה את הבשר והבצל המטוגן. שוברים פנימה את המצות ומוסיפים את הביצים. מתבלים במלח ופלפל, פפריקה ותבלין לקציצות ומערבבים היטב.
  3. מחממים מחבת עם שתי כפות שמן זית על להבה בינונית. כאשר השמן חם לוקחים מהתערובת כף גדושה ומטגנים כקציצה עד להזהבה משני הצדדים.

פשטידת מצות ותרד

המצרכים (ל-8 מנות ולתבנית בגודל 15*25): 10 מצות 1/5 2 כוסות מים 800 גר' תרד חלוט, סחוט וקצוץ 7 ביצים 4 כפות שמנת מתוקה 400 גר' גבינה בולגרית 350 גר' עגבניות שרי חצויות מלח פלפל
6 צפייה בגלריה
מתכוני מצות
מתכוני מצות
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. שוברים את המצות לחתיכות בגודל 3-2 ס"מ ומעבירים לקערה. יוצקים לקערה את המים, ומערבבים. מניחים 10 דקות עד לספיגה מלאה.
  2. מוסיפים לתערובת תרד, גבינה בולגרית, ביצים, שמנת מתוקה, מלח ופלפל ומערבבים לפיזור אחיד של כל המרכיבים. מוסיפים את חצאי השרי, ומערבבים מעט.
  3. מרפדים תבנית בנייר אפייה, ומפזרים את התערובת בצורה אחידה. אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך 35 דקות.

גלילות מצה ממולאות בבשר ומטוגנות

המצרכים: 300 גרם בשר טחון 4 מצות 1 בצל קצוץ 1 כפית חרדל 1 ביצה, טרופה שמן לטיגון
6 צפייה בגלריה
מתכוני מצות
מתכוני מצות
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מרטיבים את המצות במים, עוטפים במגבת ומשהים כמה דקות עד שהן נעשות גמישות. מטגנים את הבצל הקצוץ ב-3 כפות שמן במשך כ-3 דקות להזהבה.
  2. מוסיפים את הבשר הטחון ומטגנים עד שמתקבלים פירורים שחומים. מורידים מהכיריים, מוסיפים את החרדל ומערבבים.
  3. חותכים כל מצה ל-3 רצועות, מניחים כף מלית בקצה הצר של הרצועה ומגלגלים. טובלים בביצה הטרופה ומטגנים בשמן חצי עמוק 2 דקות מכל צד להזהבה. מגישים מיד.

פשטידת פסח

המצרכים: 300 גרם בשר טחון 4 תפוחי אדמה, מבושלים וחתוכים לקוביות שמן זית 4 מצות 2 בצלים, קצוצים 1 שן שום, כתושה 1 כפית בהרט (או 1 כפית של ראס אל-חנות) מלח, פלפל 3 כפות פטרוזיליה, קצוצה 1 כף רסק עגבניות 1 כוס מים חמים
אופן ההכנה:
  1. מזהיבים את הבצלים הקצוצים בסיר רחב עם 1/4 כוס שמן. מוסיפים את הבשר הטחון ומטגנים 3-2 דקות תוך כדי ערבוב רק עד שמשנה את צבעו. מוסיפים את תפוחי האדמה ומטגנים 3-2 דקות לספיגת טעמים. מתבלים בשן שום כתושה, כפית בהראט או ראס אל-חנות, מלח ופלפל ומצננים.
  2. מוסיפים את הפטרוזיליה הקצוצה. מרטיבים את המצות, עוטפים במגבת ומשהים כמה דקות עד שהן נעשות גמישות. מברישים את המצות בשמן מצד אחד ומרפדים תבנית פיירקס בגודל 22×36 ס”מ משומנת, בשתי מצות.
  3. משטחים את תערובת הבשר, מכסים ב-2 המצות הנותרות ומברישים בשמן.
  4. אופים 25 דקות ב-180 מעלות. מערבבים כף רסק עגבניות עם כוס מים חמים לקבלת מיץ עגבניות דליל. יוצקים על המאפה ומחזירים לתנור ל-5 דקות נוספות. מגישים חם או בטמפ’ החדר.

בורמוליקוס

המצרכים: 8 מצות שבורות 3 ביצים מלח, פלפל 1 כוס סוכר 1 כוס מים מעט מיץ לימון סחוט
אופן ההכנה:
  1. משרים את המצות השבורות בקערה עם מים לכיסוי למשך 10 דקות. מסננים, סוחטים היטב עד שהן מתפוררות ומערבבים בקערה עם הביצים, מעט מלח ופלפל.
  2. מחממים מחבת עם שמן רדוד, נוטלים מהתערובת בעזרת כף ומטגנים לביבות 2 דקות מכל צד להזהבה. מוציאים לנייר סופג.
  3. מכינים סירופ: מרתיחים כוס סוכר עם כוס מים, מבשלים עוד 3 דקות, מכבים את האש ומוסיפים כמה טיפות מיץ לימון. טובלים את הלביבות בסירופ ל-10 שניות ומגישים מיד. לחילופין טובלים אותן בסוכר או מורחים נוטלה. אפשר להגיש עם שקדים פרוסים וקלויים.

בורקס גבינה מטוגנים

המצרכים: 4 מצות 1 גביע גבינה לבנה או קוטג' 2 ביצים מלח, פלפל מעט שמן לטיגון
אופן ההכנה:
  1. מרטיבים את המצות במים, עוטפים במגבת ומשהים כמה דקות עד שהמצות נעשות גמישות. מערבבים גביע גבינה לבנה או קוטג’ עם ביצה, מלח ופלפל.
  2. חותכים כל מצה ל-3 רצועות, מניחים כפית גבינה בקצה הצר של כל רצועה ומקפלים למשולש: פעם אחת ימינה ואז שמאלה עד סוף הרצועה לקבלת כיסן משולש. מכינים כך את כל הרצועות. טובלים בביצה טרופה ומטגנים במחבת עם שמן 2 דקות מכל צד להזהבה. מגישים מיד.

מצה עם בננות וקרמל

המצרכים: 2 מצות 2 כפות אבקת סוכר 6 בננות בשלות, קלופות ופרוסות לאורכן בעובי של 3 מ"מ 3 כפות סוכר חום
6 צפייה בגלריה
מתכוני מצות
מתכוני מצות
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מפזרים על גבי המצות בעזרת מסננת שכבה דקה של אבקת סוכר, ומכניסים לתנור תחת הגריל עד שהסוכר הופך לקרמל בהיר.
  2. מצננים והופכים את המצות. חוזרים שוב על אותו התהליך.
  3. מסדרים את פרוסות הבננות על גבי המצה המקורמלת.
  4. מפזרים עליהן סוכר חום "ושורפים" בעזרת ברנר, או מכניסים שוב מתחת לגריל עד שנוצר קרמל. אוכלים מיד.